Ortopedide Kök Hücre Tedavisi

  • Anasayfa
  • Ortopedide Kök Hücre Tedavisi
Blog

Ortopedide Kök Hücre Tedavisi

Kaynak olarak göbek kordon dokusu veya kemik iliği gibi mezankimal kök hücreler, kıkırdak, yağ ve sinovyal dokular kullanılabilir.

Mezenkimal kök hücreler ortopedide kırık iyileşmesi, kıkırdak rejenerasyonu, menisküs onarımı, sinir onarımı, tendon ve kas onarımı için başarıyla kullanılabilir. Menisküs ve kıkırdak tedavileri için sıkça kullanılan kök hücre tedavileri, kondrosit kökenli ACI ve MACI gibi yeni tedavi metodlarıyla da ileri seviyeye taşınmıştır.


KÖK HÜCRE TEDAVİSİ HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE UYGULANIR?


Kemik iliği tedavisi alanında her geçen gün yeni gelişmeler olmaktadır. Bu gelişmeler ışığında pek çok hastalığın iyileştirilmesinde kök hücre tedavisi uygulanmaktadır. Özellikle ortopedi, nöroloji, göz ve travmatoloji alanında her geçen gün daha fazla kullanılan kök hücre uygulaması, uygun yaş ve fiziksel özellikte olan pek çok hastanın tedavisinde kullanılan bir yöntem hâline gelmektedir.

Kök hücre tedavisi sıklıkla şu hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılır:


  • Kemik iliği kanserleri
  • Lenfoma
  • Hodgkin lenfoma
  • Lösemi
  • Anemi
  • Akdeniz anemisi
  • Organ kanserleri

Kök hücre bağışı nasıl yapılır?

18 ile 50 yaş arasında sağlıklı herkes kök hücre bağışçısı olabilir. Periferik yani vücut dolaşımında olan kandan toplanan kök hücre en sık kullanılan bağış yöntemidir. Kan bağışına benzeyen bu yöntemde, vericiye 4-5 gün boyunca günde iki kez ilaç verilerek kök hücrelerin dolaşımdaki kana karışması sağlanır. Sonrasında kolda yer alan damara takılan kateter aracılığıyla alınan kan, özel bir makineye bağlanır. Yaklaşık 2 ile 4 saat boyunca verici makineye bağlı kalır. Bu işlem sırasında verici için risk teşkil eden bir durum söz konusu değildir. Alınan kök hücre hemen hastaya verilebilir ya da dondurularak daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir. Bir diğer bağış yöntemi ise kemik iliği toplanmasıdır. Bağış işleminden önceki hafta bağışçıdan bir ünite kan alınarak saklanır. Bağışın yapılacağı gün bağışçı genel anestezi ile uyutulur. Pelvis kemiğinin olduğu bölgeye küçük bir kesi açılır ve özel bir iğne ile pelvis kemiğine girilerek kök hücre toplanır. Bağışçı çoğunlukla aynı gün taburcu edilir.